Доцент Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет, е загиналият мъж в ужасяващата експлозия край гара Елин Пелин.

Доц. Шишков е представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки.

Един от последните пиротехнически спектакъл, по които е работил, е музикална заря за жителите и гостите на Елин Пелин преди месец.

Снощи 49-годишният доц. Шишков бе настаненият в "Пирогов" силно обгазен и с 35% изгаряния, съобщи Пик.

Доц. д-р инж. Петър Кръстев Шишков е главен асистент в катедра "Подземно строителство" при МГУ "Св. Ив. Рилски". Освен с преподавателска дейност има опит с участия в научно-изследователски екипи в направление "Взривна техника и технологии" и консултантски услуги в сферата на взривните дейности и пиротехниката.

Завършва магистратура и защитава дисертационния си труд в ХТМУ "Проф. Асен Златаров" - София. От 1995 г. натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи.

Професионалните му интереси са насочени към изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи.

Състоянието на неговата 20-годишна дъщеря, която снощи бе приета с 85% изгаряния в "Пирогов". Състоянието й е несъвместимо с живота.  

"Състоянието й е тежко, екипите са максимално ангажирани. Снощи никой нямаше информация какво предстои, имаше пълна мобилизация в екипа ни. Много тежко изгаряне е при момичето, с много лоша перспектива. Битката продължава, неравна, но продължава", заяви проф. Николай Габровски от "Пирогов".