Фармацевтичният сектор остава твърдо против това вендинг машини да продават лекарства, извън територията на аптеките, както предлага партия "Възраждане".

Преди минути приключи пресконференция, на която браншът се обедини безпрецедентно срещу идеята на „Възраждане", гласувана на първо четене от депутатите.

Те казват, че вместо да се реши проблемът с недостига на лекарства в малки и труднодостъпни населени места, всъщност тази идея ще го задълбочи.

В момента автомати за лекарства може да има само на територията на аптека, а в тях се продават само лекарства без рецепта. И то не всички, а само такива, насочени в конкретен списък.

„Това съвсем не е случайно, защото иначе би било опасно", казват фармацевтите.

Правилният подход за решаване на проблема според фармацевтичния сектор е да има по-адекватна политика на държавата за субсидия за разкриването на аптеки в малки и труднодостъпни населени места.

Такава субсидия беше въведена през миналата година и тя вече дава резултат, според представената статистика.

Според сектора просто методиката трябва да се подобри.

„Изнасянето въобще на отпускането на лекарства извън територията на аптеката е изключително опасно, защото създава възможност лекарства да се купуват от деца. Кой носи отговорност тогава?", заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, цитиран от бТВ.

„Абсолютно възможно е пациентите да се сдобиват с лекарства, които са напълно неадекватни за тяхното моментно състояние", посочи още той.

Идеята автомати да отпускат лекарства извън територията на аптека не се появява за първи път у нас.