Мащабен протест блокира Подбалканския път София-Бургас в района на Калофер. Десетки животновъди излизат на протест в този час. Те разпънаха палатки на Подбалканския път, а преди минути спряха движението.

Причината за недоволството им е, че през последните 25 години, според тях непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана.

Ако ограниченията влязат в сила, от догодина над 1500 метра надморска височина няма да се допуска паша на домашни животни. В същото време тя е забранена под 1500 метра, където е гора.

“Ние не искаме нещо необичайно, нещо ненормално - искаме да си запазим поминъка си”, каза животновъдът Тодор Диклиев. „Опитвали сме да говорим много пъти с всички институции, но шепа еколози решават съдбите на хората и дали ще има паша в България”, допълни животновъдът Димо Рашков и добавя, че вече има фалити на негови колеги.

Животновъдите настояват и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове.

Проблемът с ограничената паша в националните паркове засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово и Павел баня. Блокадата на пътя продължава.

Димо Рашков, животновъд от 2012 година, обяснява защо напрежението ескалира сега: "От другата година пашата на животни се ограничава. Над 1500 метра надморска височина няма да се допуска паша на домашни животни. В същото време под 1500 метра е гора, където също е забранена пашата на животни. Това е един начин да бъде затрито това животновъдство и поминъка в Балкана. В Калофер са около 3000 говеда и над 5000 овце".

Протестиращите настояват да им бъде разрешено да качат стадата в Старопланинските пасища. От Национален парк "Централен Балкан" са категорични, че ограниченията не застрашават развитието на животновъдството в България. Те уточняват, че общата площ на територията на трите национални парка е под 2 процента от националната територия.

Очаквайте подробности!