Хартиената трудова книжка остава в историята. Предлага се тя да бъде заменена с електронен регистър, който да бъде част от базата данни на Националната агенция по приходите.

Идеята беше подкрепена на първо четене в пленарната зала, но времето на депутатите преди лятната им ваканция не стигна, за да бъде прието окончателно.

Ако народните представители кажат „да” на измененията в Кодекса на труда наесен, то трудовата книжка ще стане електронна от 1 юни 2025 година, а изключение ще има само за държавните служители - от 2026 г.

Доказването на стаж на хартия обаче остава за хората, работили преди 1997 година.

Преди година Георги Вълков подава документи за пенсиониране, но не стига до пенсия. Заради грешка в трудовата книжка трябва да докаже колко време е работил.

„В трудовата ми книжка пише 17 години и 7 месеца, но се оказа, че не е имало печат от главен счетоводител с подпис и не ми признават годините от 91-ва до 96-та година”, обясни Георги Вълков.

За да се сложи точка на такива случаи, от ПП-ДБ предлагат хартиената трудовата книжка да се дигитализира, като Приходната агенция ще има грижата да надгради настоящия регистър за трудовите договори от 1997 г. и да съхранява данните електронно.

„Това ще улесни работодателите, но по-важното е, че ще спести на работниците и служителите доста главоболия. Като си загубите трудовата книжка, става ходене по мъките”, обясни Божидар Божанов, ПП-ДБ.  

Така вместо работодателите да въвеждат данните в трудовата книжка, те ще ги подават директно към НАП, обяснява Божанов. Това се хареса и на работодатели и на синдикати.

„Намаляват рискове от загуба на тази книжка и загуба на осигурителен стаж, намаляват рискове от злоупотреби, измами, грешки. При работодателите би трябвало да намалее административната тежест”, обясни Добрин Иванов, АИКБ.

„Регистърът трябва да се създаде на базата на няколко принципа и единият е сигурност за вписаните данните, също така актуалност на вписаните данни. Считаме, че ще се минимализират всякакви такива рискове от загуба на информация”, каза Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

Хартиената трудовата книжка обаче ще остане като документ при пенсиониране за хората, натрупали стаж преди 1997 година.

„Особено в началото на 90-те има много фалшификации има работодатели, които не съществуват отдавна, проверката на данни става много трудна и затова тези случаи при пенсиониране - доказването ще става по настоящия ред”, обясни Божидар Божанов пред Нова тв.

Очаква се промените да бъдат приети наесен на второ четене в пленарната зала.