Ситуацията с пожара в местността Беклемето край Кърнаре е изключително тежка, защото теренът е абсолютно недостъпен. Това съобщиха премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов, които пристигнаха на място.

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на хеликоптери и алпинисти, посочи Калин Стоянов:

"Каквато и техника да имаме, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу, оттам алпинисти от пожарната и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от които могат да гасят".

Военни от Сухопътните войски и ВВС участват в гасенето на пожарите в Ямбол и Беклемето

"Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват, който е много труднодостъпен, а там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които са с алпийска подготовка, хубавото е, че има подготвени доброволци, а и самите пожарникари имат такава подготовка", добави Димитър Главчев.
Версията за умишлен палеж е малко вероятна заради труднодостъпния терен, но не се изключва:

"Служителите и директорът на парка казват, че там е изключително недостъпно и по никакъв начин не можеш да стигнеш дотам. Ако някой е направил нещо умишлено, това са хора, които познават много добре терена. Този вариант не се изключва, но ние правим всичко възможно да локализираме огнището, да потушим огъня, за да не дадем възможност той да се разпростира", каза Калин Стоянов.
При Беклемето са долетели двата чешки хеликоптера, които по-рано бяха при Воден и Болярово. Калин Стоянов обаче предупреди, че има опасност тлеещи огнища край Воден да се разпалят отново:

"Лошото е, че там температурата е изключително висока и има много силен вятър. Възможно е някое от тлеещите огнища отново да се разпали. В момента там работят два хеликоптера на Министерството на отбраната".

Премиерът коментира и напрежението около настаняването на бедстващите хора в Ямболско. По думите на Димитър Главчев към Агенцията за социално подпомагане не са постъпвали заявки за помощ от граждани.

"Чух, че има спекулации по отношение че не били настанени хора във Воден и Крайново - не е имало такива заявки въобще. Никой от жителите не е заявил, че трябва да бъде настаняван. Кметът на Карлово каза, че ако има нужда от такива фургони, те биха могли да бъдат предоставени, но в цялата работа не е имало никой, който да поиска такова настаняване".

Калин Стоянов пък отново прикани критикуващите го да дойдат на място и да се уверят за какво става дума. "Опасявам се обаче, че ще им стане лошо", коментира той.