Хеликоптер откри тялото на алпиниста Атанас Скатов. Пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду заедно с годеницата му.

Трагичната новина първо разпространи пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в Twitter, а след това тя се появи и на други места. 

“Участникът в зимна експедиция на К2, г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв”, пише Нагри.

Припомняме, че след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Беше съобщено, че Скатов е паднал след скъсване на въжето.

Той и още 20 души се се изкачили вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът за върха. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията са съобщили, че изкачването се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

Ето и последните кадри, които българският алпинист е направил на К2 вчера по обяд:

Пакистанските власти са уведомили външното ни министерство по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин за инцидента. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан. Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

Първоначалните информации за причината за инцидента бяха за скъсване на въже, но от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място, са заявили пред БНР, че въжето е здраво и се предполага, че българинът се е изпуснал.

Скатов е паднал след неуспешен опит за изкачването на втория по височина връх в света К2. Преди няколко дни екипът на Скатов съобщи, че ще направи опит да изкачи върха. От лагера му информираха, че няколко човека са се отказали от изкачването и са се върнали в базовия лагер на 5100 метра. 

Атанас Скатов е единственият българин в експедицията, която опитва да направи зимно изкачване на втория по височина връх в света. На 21 януари Нирмал Пурджа и деветима шерпи влязоха в историята, след като направиха първото успешно изкачване на върха през зимата. 

42-годишният Атанас Скатов бе изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Няма шанс Скатов да е оцелял. Такива чудеса не стават!

Жената на Боян Петров: Важно е да намерят Скатов преди падането на нощта!

Скатов е паднал на място, недостъпно за спасителния екип!

Атанас Скатов изчезна! Скъсало се въже на слизане! Издирват го на К2