Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген, заяви днес служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков пред журналисти в Люксембург, където участва в заседание на Съвета на ЕС, съобщи Николай Желязков.

"Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков в отговор на въпрос. Изпълнили сме повече от това, което се изисква от нас като повишаване на капацитета на Гранична полиция с цялото техническо оборудване, с всички мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик, с добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави, със стратегическото сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност", отбеляза той. 

По неговите думи тази подкрепа за нашата страна и Румъния се дължи на всичко постигнато и отчетено на днешното заседание. Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове, добави Илков.

По неговите думи на днешното заседание е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, и за доброто двустранно сътрудничество. Илков съобщи, че е разговарял с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни, добави министърът.