Наскоро Илон Мъск се появи на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, говорейки пред тълпата, че изборите през ноември са "най-важните избори в живота ни".

Милиардерът, основател на Tesla и SpaceX и собственик на X/Twitter, се превърна в ключова фигура в политиката на САЩ през последните месеци, тъй като той подкрепя Тръмп в стремежа му да си върне президентския пост след месец.

 
Мъск отдавна се представя публично като абсолютист на свободата на словото, казвайки на своите 200 милиона последователи в Twitter, че свободата на словото е в "основата на демокрацията" и че всеки, който се опитва да накара друг човек да млъкне, е "лъжец".

В подкаст, наречен "Шпионите на Илон", чийто екип направил изследване обаче се твърди, че Мъск или онези, които работят от негово име, са използвали частни детективи и инструменти за наблюдение, за да контролират информацията в социалната мрежа и да потискат критиците си.

Необичайно е, че целите на наблюдението на Мъск включват и Амбър Хърд, с която той имаше връзка.

През 2017 г., когато двойката се среща, става ясно, че екипът по сигурността на Мъск наел австралийска частна фирма за разследване, за да следи движенията на Хърд, докато тя снимала "Аквамен", пише Дир.бг.

Твърди се, че наблюдението е било обширно и е включвало множество оперативни работници, както и инфрачервени камери и дронове. Мъск не отговорил на искания за коментар по това или други твърдения.