Пловдивчани и жителите на селата около града няма нужда повече да се притесняват от ретроградния Меркурий. Причината -  5-метровата позлатена статуя на Бог Меркурий, която бе поставена върху сградата на д-р Енчев Alchemist Residence Von Gfldenburg в Белащица, ще пази жителите на Пловдив и околието от ретроградния ход на планетата, който обърква плановете на доста хора.

Бог Меркурий е крилатият пратеник на боговете според римската митология. Затова е изобразен с шлем с криле, обут е в крилати сандали, а в ръцете си държи вестителския жезъл кадуце́й.

В древногръцката митология Хермес е син на Зевс, на когото е бил много верен. Омир го описва като този, който е много променлив, любезно хитър, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове. Той управлява мисълта на човека. Превръща се в бог на търговията и приходите. 

Хермес е наричан и баща на окултната мъдрост. Той е основател на астрологията и алхимията. От Хермес идва думата "херметичен" -изкуството за интерпретиране на скритото значение и ни подсеща, колко важни са мислите и думите. Едно от най-древните духовни учения е херметизмът, а негов създател е Хермес Трисмегист.

Златният му жезъл кадуце́й се изобразява с две крила и две преплитащи се змии, символизиращи баланса между доброто и лошото, между ин и ян.

Един от основните принципи на Меркурий е любопитството, а оттам и способността на човек да учи, да пита и да се изразява по уникален начин. Свързва се със способността към абстрактно мислене, вродения интелект, пътуванията.

Родените под знака на зодия Близнаци са подвластни на планетата Меркурий и затова сред тях са и едни от най-добрите предприемачи.