Слънцето ще залезе над Британската империя за първи път от 200 години насам.

Правителството на Обединеното кралство потвърди вчера, че предава контрола си над островите Чагос в Индийския океан на Мавриций, след като го пое и превърна земята във военна база през 1973 г.

Това означава, че британските територии вече не са толкова разпръснати по света и фразата „слънцето никога не залязва над Британската империя“ вече не е вярна.

Но ще трябва да изчакаме до следващата година, за да изпратим такава основна част от британската история, тъй като части от Британската антарктическа територия ще бъдат на слънчева светлина още няколко месеца.

Някои в социалните медии успяха да определят точната дата, когато Британската империя най-накрая ще преживее пълна нощ.

Когато контролът над островите Чагос е официално преотстъпен, потребител на социалните мрежи написа: „Ако приемем, че това се случи преди март, това означава, че слънцето залязва на островите Питкерн (18:50 местно време: UTC-8, 02:50 лондонско време: UTC ), слънцето ще залезе над цялата британска територия за първи път от над 200 години.“

Чагосите са прекарали десетилетия в битка за правото да си върнат земята. Министерството на външните работи каза, че споразумението означава, че статутът на военната база ще бъде безспорен и правно сигурен.

Външният министър  Дейвид Лами каза: „Това правителство наследи ситуация, при която дългосрочната, сигурна операция на военната база Диего Гарсия беше под заплаха, с оспорван суверенитет и продължаващи правни предизвикателства."

Кои държави са още част от Британската империя? Това са: Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада и Ямайка. Други държави са и Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови, Тувалу и Великобритания.