Духовникът от българската патриаршия отец Дионисий обяви, че участието му организацията на церемонията по интронизацията на патриарх Даниил е по решение на Светия синод, но изобщо не трябва да изненадва хората.

"За последните 53 години само един единствен човек в тази държава е правил две патриаршерски интронизации и това съм аз", каза отец Дионисий. Той допълни, че по инициатива на Николай Пловдивски церемонията е трябвало да бъде поета от отец Наум, но той е отказал, защото и като кандидат е нямало как да приготви този процес.

"Светият синод в края на месец май е взел решение да ми бъде възложено, тъй като предишният път при интронизацията на патриарх Неофит също бях натоварен, но с 4 месеца тогава, а сега с три седмици за подготовка на почти същата процедура. Но дори мисля, че се получи невероятна историческа приемственост, което тогава не се състоя. Жезълът на първия български патриарх в ново време - светейшият Кирил, светла му памет, да бъде взет от кивота с мощите на свети патриарх Евтимий. От Гърция духовници на вселенската патриаршия бяха донесли черепа на свети Климент Охридски. Това е от огромно значение в нашите нови отношения - междудържавни, международни, но и междуцърковни с православната църква", заяви отец Дионисий.

"Аз не съм епархийски клирик на Софийска митрополия, аз съм клирик към Светия синод. Това нещо не се е променяло никога във времето", обясни още той.

"Изключително съм изненадан от избора на свети Даниил за патриарх - и то приятно, знаейки състава на тройката. Предполагах, че онези обичайни в нашите среди човешки схеми, а не божествени, ще надделеят, но се оказа, че надделя такава, каквато никой не очакваше. Българският патриарх Даниил е изключително умерен, балансиран и го показа в няколко срещи, че ще бъде естествен обединител вътре в църквата", каза отец Дионисий.