Във връзка с наближаването на 24 май, празникът на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и на славянската писменост, от фейсбук страницата "Как се пише" обърнаха внимание как правилно да прочетем съчетанието „св. св. Кирил и Методий", след като излезе и публична позиция на Института по български език на БАН. Тя е достъпна тук

"Правилно е съчетанието да се прочете „свети Кирил и Методий". В случая думата „свети" е форма за множествено число, срв. при членуване: „светите (братя) Кирил и Методий". В писмен текст чрез удвояването „св. св." на съкратената дума „свети" по традиция се означава множественото число на думата", отбелязват в публикацията си от "Как се пише".

Първият паметник на Светите братя в Испания е готов СНИМКИ и ВИДЕО

"Прието е да се пише „св. св.", но е правилно да се произнася само веднъж – „свети". Същото се отнася и за произнасянето на „св. св. Константин и Елена", „св. св. Петър и Павел" и др. Формата „свети" за м.р. ед.ч. съвпада с формата „свети" за мн.ч.: „свети Кирил" – „свети Кирил и Методий", аналогично на „български писател" – „български писатели", завършва публикацията.