За всяка страна изискванията по отношение на необходимите документи и регистрационните процедури са различни.

Ето основните документи, които най-често се изискват за автомобила при преминаване на границата.

Шофьорска книжка

Задължително е необходимо да представите пред граничарите свидетелство за управление на МПС с международен стандарт. Трябва да се уверите, че вашата шофьорска книжка е валидна.

Пълномощно за шофиране на чужда кола

Ако използваме чужд автомобил за пътуване извън страната, задължително трябва да имаме пълномощно, заверено от нотариус. Добре е документът да бъде преведен както на английски, така и на езика на държавата, в която отиваме. Ако пътуваме в рамките на ЕС, не всяка страна членка изисква пълномощното да бъде преведено на езика ѝ. Достатъчно е да бъде само на английски.

Ако пътуваме обаче извън ЕС, например в Турция, трябва документът да бъде преведен на турски, а не на английски. 

Формулярът Пълномощно продажба и управление МПС може да бъде изтеглен от сайта на МВнР тук.  В пълномощното е записано като точка 5. Да управлява горепосоченото МПС в страната и в чужбина. Също така в сайта на МВнР тук можете да видите какви са изискванията за пътуване по държави. 

Застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, неразделна част от която е сертификатът „Зелена карта”.

Всъщност този документ е необходим в страни извън Европейския съюз, тъй като на територията на ЕС регистрационният номер е гаранция, че конкретният автомобил има задължителната застраховка. Така че, ако пътувате в държави като Република Северна Македония, Сърбия и Турция, граничните власти може да изискват „Зелена карта”, пише Дарик.

Голям и малък талон на колата

Напомняме, че е възможно някои от тези документи да не бъдат изисквани на границата. Всяка държава има различни изисквания. Все пак е добре да ги имате, за да избегнете евентуални притеснения или главоболия, в случай, че граничарите ви ги поискат.