Какво е качеството на морската вода на Централния плаж в Бургас и можем ли да плажуваме спокойно? Проверка показа.

„През летния сезон качеството на водата се следи на две седмици, като през две седмици пробите се вземат от един и същи пункт. На нашата територия има 49 зони за къпане, от които се извършват 49 пробовземания“, обясни д-р Кофинова, директор на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ в Бургас.

По време на разговора бяха взето проби от морето, които да бъдат изследвани.

„Пробите се изследват за два показателя, съгласно изискванията в Наредба 5 – за ешерихия коли и ентерококи. От началото ма този сезон са взети 92 проби. Проведени са 184 изследвания. До момента водата отговаря на изискванията за отлично качество. Къпането може да започне, а то вече е и започнало“, коментира д-р Марияна Кофинова.

Тя посочи, че всяка година се прави категоризиране на плажовете, в зависимост от това дали през последните 4 години е имало отклонения от съответните стойности.

„Няма никакви заплахи от страна на морето, то е чисто и можем да се къпем спокойно“, посочи д-р Марияна Кофинова.

Резултатите излизат в рамките на 72 часа, пише bTV.

През тази година рекордните 22 плажа и едно яхтено пристанище са покрили световния стандарт "Син флаг" в България. 

"Все повече наши плажове придобиват този така желан "Син флаг", който гарантира, че условията там са не само безопасни, а направо отлични. Така и тази година и аз смятам, че по този въпрос няма никакви двусмислия. Плажовете и водата са чисти и много подходящи за летуване", коментира и д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Властите напомнят още, че на външен вид водата не винаги кореспондира с микробиологичните резултати.