В МВР има информация, според която Евелин Банев - Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Това съобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Прокуратурата иска задържане под стража на Брендо

Той добави, че той е пътувал със самолет, който е преминал през няколко европейски държави, кацнал е за малко на едно летище до Видин, презаредил е и се е приземил в района на Търговище.

Това е станало по времето, когато министър на вътрешните работи е бил Бойко Рашков, посочи Стоянов, който тогава е директор на ГДБОП. 

"Установени са двама души, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", коментира министърът и добави, че те са задържани преди месец.

Междувременно стана ясно, че софийският градски съд наложи постоянен арест Брендо, въпреки че е в затвора. Това стана по искане на база две заповеди за арест, заради присъди на Банев в Италия и Румъния.