„По делата ще ги познаете“, това заяви пред NOVA министър-председателят в оставка Кирил Петков за всичко случващо се през последните дни.

В записа ДБ казват на КПКОНПИ "бухалка" - не мога да повярвам, че така се гледа на институциите, коментира още премиерът в оставка.

Нещата са прости: когато имаме прокуратура, която не работи, - ако работеше, половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения, - тук слагаме закон, в който независим човек ще може да разследва. Тази Комисия е независима от никого. И бяхме сигурни, че ИТН, ГЕРБ и ДПС нямаше да допуснат такава независима комисия.

„Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на „Демократична България”. Именно като следствие на него лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет.

Петков бе категоричен, че за него „няма опция” ИТН отново да бъде партньор на „Продължаваме Промяната” в управлението. Министър-председателят в оставка подчерта, че още в началото на новите преговори за правителство му се е сторило съмнително, че „от днес за утре пак има диалогичност и пак някой се е събудил след катарзис”.

Петков бил убеден още, че ИТН няма да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

ИТН се оттегли заради комбинацията от Бойко Рашков и спрените пари, които щяха да потънат.

За два дни Гроздан Караджов отиде на почивка, и за два дни зам.-министърът даде 500 млн. на 194 милиони. Когато Гроздан Караджов не е там, работата върви страшно бързо. Той се върна в сряда, и сега казва, че отпуснатите вече пари трябвало да се ревизират, да се проверят, допълни Петков.

Преди 7 месеца имахме съмнения, но подадохме ръка. Когато той ми предложи министри миналото лято, се разбрахме контролът да бъде на финансовото министерство - Асен Василев, за да няма кражби на пари. Тогава те не приеха това, и оттам тръгнаха съмненията ни. Видяхме, че имат големи апетити за големи средства, и след това измисляха нови теми. Затова не ме изненада какво се случва в последните дни.

Ние не се страхуваме да бъдем разследвани, а от ИТН ни казват, че искат да имат право на вето в КПКОНПИ.

Мандатът е при Нинова и тя трябва да реши каква ще е следващата стъпка. Нужни са ни още 8 човека, за да направим правителство, пресметна Петков.

Гледайте НА ЖИВО:

Очаквайте още подробности!