Генералния директор на БНР Светослав Костов е прибрал през август заплата от 8209 лева, а месец по-рано е бил малко по-скромен - 7800 лева. Това на практика е възнаграждение по-високо тези на министър-председателя и президента на България.

Данните бяха предоставени неофициално от източници от парламента. По закон, гласуван от депутатите, генералният директор на БНР трябва да получава заплата колкото председател на комисия в Народно събрание. С днешна дата тя е близо 5000 лв, отбелязва "24 часа".

Бойко Борисов получава 5900 лв., заплатата на президента надхвърля 7600 лв.

Според договора, който Костов сключва със СЕМ за възлагане на управление на БНР, има право и на допълнително месечно възнаграждение, не по-голямо от 40% от основната му заплата. Тази надбавка я определя той самият като генерален директор.

Ако решението на Управителния съвет на БНР от понеделник сутрин за 25% увеличение на заплатите се отнася и за ръководия екип, то Светослав Костов ще се радва вече на заплата от 10 261 лв.

Шефът на радиото не успя да обясни в понеделник пред Съвета за електронни медии кой е виновен за спирането на "Хоризонт" в петък от 6 ч до 11 ч сутринта.

Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до замлъкването на програмата, е неговата версия . На изслушването пред СЕМ бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Медийният регулатор съобщи, че ще представи становище за спирането на "Хоризонт" най-вероятно в сряда, а вчера прати отговор на прокуратурата, която в края на миналата седмица изиска проверка от съвета в срок от 3 дни.

От понеделник "Хоризонт" има и нов временно програмен директор - кореспондентът на БНР в Скопие Мартин Минков, след като старияят - Николай Кръстев подаде оставка заради скандала с отстраняването и връщането пред микрофон на журналиста Силвия Великова.

Снимка: БГНЕС