Може би първата асоциация на всеки човек за имуностимулатор са хранителните добавки с мултивитамини. Във всяка аптека може да се намери огромно разнообразние от продукти, съдържащи витамини, микро- и макроелементи.

Отслабените функции на имунната система могат да се дължат именно на недостиг на определени витамини. Витамините A, B12, C, D, E са в основата на добрия имунитет и нормалната работа на тялото. 

Витамин D, познат още като слънчевият витамин играе важна роля в нормалното функциониране на имунитета. За да си го набавим от храни като риба, черен дроб и яйца, а редовното излагане на слънчево греене е гаранция за поддържане на оптимални нива на витамина в тялото.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който подпомага неутрализирането на токсини и свободни радикали, освен това той взема участие в синтезата на протеини и хемобглобин. Източници на витамина са месо, мляко, яйца.

Витамин C е в основата на добрия имунитет и цялостното състояние на организма. Аскорбиновата киселина участва в огромна част от биохимичните процеси в клетката, което ще рече, че недостатъчните нива на витамина в тялото биха довели до нарушения на нормалното функциониране на организма. Източник на витамин C са много храни като цитруси, чесън , чушки, ябълки, шипки, магданоз и др. Най-ефекивно, витамин C, може да се набавя при консумацията на сурови храни.

Bитамин B12 е водоразтворим витамин, полезен за периферната и централната нервна система, поддържащ активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи – вĸлючително тези, необходими за сигнализиране на невротрансмитерите, и за образуването на защитно поĸритие на нервите, наречено миелинова обвивка на ĸлетĸата. Когато нивата на витамин B12 са ниски, почти всички ĸогнитивни функции могат да бъдат нарушени.

Източници на витамина са храните от животински произход – месо, яйца, мляко. Вегетарианците и веганите са изложени на риск от хиповитаминоза B12 поради наложената диета.

Витамин А се съдържа само в организма на човека и животните. В растенията се синтезират каротени, негови провитамини. Освен като важна част от имунния отговор, витамин А взима участие в зрителния процес. Ниските нива на витамина в тялото водят до чести разболявания и инфекциозни процеси, а също нарушения в зрението. Богат източник на витамин А е черният дроб и яйчният жълтък.

Имуностимулатори от растителен произход. Сред най-мощните имуностимуланти, с които ни е дарила природата, са билките като черен бъз, бъзак, андрографис, ехинацея, теснолист живовляк, астрагал, дълъг пипер, котешки нокът, сминдух.

Ехинацеята е билка, произхождаща от района на Северна Америка. Тя съдържа химични съединения, представляващи силни имуностимуланти, които ни предпазват от повтарящи се инфекции. В случай че вече сме се разболели, приемът й също така облекчава гърлобола, кашлицата, главоболието, спомага за преодоляването на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, благоприятства състоянието на кръвоносните съдове, премахва свободните радикали, подпомага действието на активните бели кръвни телца и стимулира производството на интерферон - естествено антивирусно вещество, поше puls.

Череният бъз може да бъде определен като българския имуностимулатор. Той забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силен антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Освен това нормализира нивата на холестерола и благоприятства работата на сърцето. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин.