През март започва преходът към пролетния сезон, но все още има зимни зеленчуци, които са в изобилие, както и ранни пролетни зеленчуци, които вече могат да се намерят на пазара.

Зеленчуци, които са в сезон през март:

Кръстоцветни зеленчуци:

Броколи
Карфиол
Зеле (бяло, червено, брюкселско)

Листни зеленчуци:

Спанак
Маруля
Кейл (къдраво зеле)
Манголд
Рукола

Кореноплодни зеленчуци:

Моркови
Цвекло
Репички
Ряпа
Пащърнак

Лукови зеленчуци:

Лук
Зелен лук
Чесън
Праз лук

Пресни подправки:

Магданоз
Копър
Целина
Мащерка

Как да ги включим в менюто си?
✔ Салати – спанак, маруля, рукола, репички, моркови
✔ Задушени ястия – зеле, броколи, карфиол, праз
✔ Супи и крем супи – пащърнак, лук, целина, чесън
✔ Печени зеленчуци – цвекло, моркови, картофи

През март е идеалното време да комбинирате остатъците от зимни зеленчуци с първите свежи пролетни продукти, за да разнообразите храненето си и да си набавите повече витамини и минерали!