Какво да сготвя за Бъдни вечер? Колко трябва да бъдат постните ястия на трапезата на Бъдни вечер?
И ако на Великден трябва да има варени яйца и козунак, а на Никулден шаран, то на Бъдни вечер ястията трябва да са постни. А неизменна част от празника е подготовката на празничната трапеза, като на Бъдни вечер идва краят на 40-дневните коледни пости.
По традиция на трапезата на 24 декември се слагат нечетен брой блюда - 7 или 9. Те трябва да са постни. В някои райони в България се поставят 11 или 12 броя, колкото са месеците в годината.
На масата задължително присъства Содена питка. В обредния хляб винаги поставяме паричка.
Пита-хляб за Бъдни Вечер
- 20 г прясна мая
- 1 с.л. сол
- 400 мл вода
- брашно - за стане меко тесто
Замесва се тестото. Разстила се в намазнена тава и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Преди печене се намокря с вода. Пече се в предварително загрята умерена фурна.
Украсата е по ваше желание - аз правя за украсата тесто от брашно и сол, и я украсявам когато е вече втасала преди печенето.
- 300 г сварен маслен боб (може и от консерва)
- 1 малка глава червен лук
- 150 г пушени кренвирши или шунка
- 2 бр. кисели краставички
- 200 г лютеница (най-добре домашна, едро смляна)
- чубрица, джоджен, черен пипер
- олио
Печени чушки с чесън
- 5-6 бр. печени чушки
- сол
- олио
- оцет
- 4-5 скилидки чесън
- магданоз
Обелете чушките и ги нарежете в чиния. Добавете ситно накълцаният чесън. Овкусете със сол. Препържете олиото и полейте чушките. Добавете оцет. Поръсете с накълцан магданоз.
Боб на фурна
- 400 г боб
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 3 с.л. доматено пюре
- джоджен
- чубрица
- червен пипер
- сол
- олио
Бобът е високоенергийна храна, много богата на белтъчини, която даже забавя процесите на стареене в организма. Измивате добре боба със студена вода и го накисвате за няколко часа. След това го слагате да се вари, след като заври изливате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Варите бобът в пропорция приблизително 1:3, т.е. една чаена чаша боб в три чаени чаши вода. След това нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън. След като бобът се е посварил добавяте сол на вкус. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат / доматеното пюре и разбърквате добре. Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта, стъпката която прави бобът на фурна различен. Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и докато придобие коричка.
Сарми с лозови листа
- 1 буркан консервирани лозови листа
- 200 г ориз
- 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
- 2-3 глави лук
- 1 стрък праз
- 1 с.л. (10 г) доматено пюре
- сол
- сух магданоз
- сух копър
Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките - размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Вит тиквеник
- 800 г брашно
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 1 кг тиква
- 300 г захар
- 1 ч.ч. орехови ядки
- 150 мл олио
- канела
Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.
Медени хапки от тиква
- 500 г тиква
- 5 с.л. мед
- 1 ч.ч. топла вода
- 3 листа индрише
Традиционен ошав за Бъдни вечер
- 500 г сушени плодове
- 100 г мед
- вода
Сушените плодове за ошава се измиват добре. След като са измити, се заливат с вода, колкото да ги покрие. Сушените плодове остават така накиснати за 10 - 12 часа. След което плодовете се изваждат от водата, а водата в която са били потопени плодовете, се прецежда. Плодовете се прехвърлят в тенджерка и се заливат с прецедената вода. Към тях се добавя медът. Вари се на слаб огън, докато омекнат плодовете. Сервира се студен в подходяща дълбока купа.