С до 70 стотинки могат да поевтинеят горивата, ако бъде премахнат акцизът, а с премахване на ДДС намалението ще е около 35 стотинки. Това сочат изчисленията на икономисти.

Според икономиста Михаил Кръстев правно невъзможно е акцизът върху горивата да бъде премахнат напълно. "В България се плаща около 710 лева за 1000 литра масов бензин. 640 лева за дизел и около 340 лева за газ. Ако изцяло се премахне акциза и се пренесе върху цената намалението ще е около 71 стотинки за литър бензин, около 64 стотинки за литър дизел и около 34 за литър газ", обясни той пред Нова. 

 По думите му ДДС България може да намали безпрепятствено, ако пожелае. "При премахване на ДДС поевтиняването за потребителя ще е с около 34 стотинки за най-масовите горива, а ако ДДС стане 9%, би трябвало намалението да е около 17 стотинки. Това означава, че търговците и държавата действат в унисон", посочи Кръстев.

Припомняме, че вече се обсъжда 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена, предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Това заяви и зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане”, каза още той.

„50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”, добави Данаилов.

Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена

Как заредих 40 литра бензин, с 1⁄2 пълен резервоар и 45 капацитет?