Важни сектори в страната ще загубят десетки милиони от еврофондове заради лошо изпълнение на оперативни програми. Над 50% от тях не са успели да постигнат заложените цели към края на 2018 година.

Така десетки милиони евро, заделени като резерв за добро управление по тях, ще бъдат загубени за съответните мерки и ще бъдат пренасочени към дейности с по-добро усвояване на средствата, съобщава вестник "Сега".

Това ще оголи сфери като жп транспорта, управлението на трафика, борбата със свлачищата. Ще бъде засегнато и еврофинансирането на научните изследвания, както и Програмата за развитие на селските райони.

6 от 10 оперативни програми не са успели да постигнат заложените цели по част от приоритетите си към края на 2018 г. показва справка на кабинета. Всички оперативни програми това лято подлежат на задължителна оценка в ЕК. Програмите с неизпълнени показатели ще загубят до 6% от финансирането на съответните приоритети, заложени като резерв. При особено слабо изпълнение е възможно и спиране на междинните плащания.

Най-критично е положението в Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Програмата за развитие на селските райони.