На този ден Православната църква отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица, известен в народната традиция като Малка Богородица. Празникът е установен от най-дълбока древност и е един от трите най-големи празници, посветени на Божията Майка.

Дева Мария е родена в галилейския град Назарет. Нейните родители били праведните Анна и Йоаким. Анна произлизала от свещенически род, а нейният мъж - от царски.

Въпреки своята праведност, те нямали деца, на които да даряват любовта и вниманието си, затова не спирали да отправят своите молитви към Бога.

Йоаким пренесъл в жертва животно и се отдал на пост и молитва 40 дни. И тогава молитвите им били чути. Явил се Архангел Гавриил, който бил благовестникът на Божиите тайни и донесъл добрата вест за раждането на благословената Мария. 

Когато малката Мария се появила на белия свят, родителите й бдели зорко над нея, защото били известени, че тя ще донесе светлина на всички хора.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома. 

Според традициите на този голям празник на трапезата трябва да има празнична пита.

На днешният празник имен ден празнуват: Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир и други.