Mинистърът на енергетиката Владимир Малинов отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" и е категоричен, че няма опасност за работещите там и за населението.

Преди дни експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев обяви за теч на радиоактивна вода от VI блок на атомната електроцентрала. По думите му водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и не е имало никаква опасност за населението или за околната среда.

Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй", но няма изявление

Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата, коментира още Владимир Малинов по време на събитие за представяне на компанията "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) в София. Министърът се надява това да бъде приоритет и за всяко следващо правителство – да има сигурна, безопасна енергия от ядрени мощности на достъпна за бизнеса и населението цена, пише БТА.

Служебният министър изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност и защита на околната среда, както и на човешкото здраве.