Хейтърско послание във Facebook отказа старозагорския митрополит Киприан от намерението му да дирижира коледния концерт в операта, което беше авансово оповестено.

В писмо до директора на културния институт владиката заявява:“С огромно разочарование и болка прочетох коментар на Ваш оркестрант Фьодор Ювчица, който по незнайни за мен причини привнесе омъчнение в моето сърце, което винаги е било отдадено на делото за развитието на музикалното изкуство… Повярвайте обични в господа мой брате, че не бих си позволил да бъда „парашутист“ (по думите на г-н Ювчица) и да извърша „шоуменица в Църквата“… За всички е ясно, че каквато и изява да съм имал на сцената на държавната опера в Стара Загора и извън нея е било по покана … и не бих никога се съгласил, както и моите събратя свещенослужители един митрополит да бъде наречен „шоумен“. На финала на посланието си митрополит Киприан изразява надеждата си, че „с взаимни усилия ще преодолеем тази криза“.

В отговор на владишкото послание директорът на операта Огнян Драганов пише, че той и трупата на операта се разграничават от изразеното в мрежата мнение на оркестранта.

„Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. Вашето присъствие не само като авторитетна фигура в духовния живот на Стара Загора и на България, но и като музикант е огромна привилегия и чест! Уникалните събития с Ваше участие – винаги свързани с най-светлите християнски празници, очаквани от старозагорската общественост и бурно аплодирани, ще останат завинаги в списъка с най-ярките постижения на Старозагорската опера. Коледният концерт, който планирахме вдъхновено заедно с богата програма с избрани емблематични за България и света тематични творби,  са великолепен подарък за старозагорци в навечерието на Бъдни вечер и Коледа…“

Коледният концерт на сцената на старозагорската опера ще бъде дирижиран от младия Виктор Крумов, преди началото му на 19 декември митрополит Киприан ще прочете своето рождествено послание и ще даде благослова си, се казва и в официално съобщение от Митрополията.

Това не е  първи случай на хейт срещу митрополит Киприан, припомнят запознати. Година след като бе избран за владика на Стара Загора той закри профила си в мрежата, след като стана жертва на хакерска атака, и оттам бяха разпространени нелицеприятни послания.

Опитите за разговор с автора на критиката в социалните мреж, кларнетиста Фьодор Ювчица, останаха напразни, пише monitor.bg. От оперната трупа отрекоха той да е уволнен.