От 10:00 днес стартира специализирана операция по метода "широкообхватен контрол" в района на 155 км, посока Бургас, на АМ „Тракия” край Пловдив. От началото й до този момент са проверени близо 20 автобуса и тежкотоварни автомобила, като не са установени никакви нарушения. Това заяви началник сектор "Пътна полиция " гл. инспектор Йордан Милушев.

Припомняме, че проверките са  насочени към товарните автомобили и автобусите, като се осъществяват съвместно от екипи на Пътна полиция към ОДМВР-Пловдив, Областно пътно управление, ИА Автомобилна администрация, АПИ и Агенция Митници.  Ще се вземе под внимание за наличие на винетни такси, превоз на рискови стоки. Служителите на полицията проверяват също така и за правоспособност  на водачите и наличието на всички необходими документи, всеки от тях ще бъде тестван за употреба на алкохол.

Четирима са пострадали в мелето на АМ Тракия


„Провеждаме специализирана операция разпоредена от министъра на вътрешните работи. Причината за провеждането й е за реализиране на Националната стратегия за пътна безопасност – 2021- 2030 година.  Разпределихме проверките, които ще извършваме . Днес можем да видим на място и един монтиран кантар,  който се оперира от представителите на АПИ. Този кантар измерва натоварването на  всяка ОС на товарния автомобил. До момента са проверени 7 товарни автомобила и няма установени претоварвания”, коментира още Йордан Милушев, цитиран от TrafficNews.bg.

Началникът на "Пътна полиция " изложи статистика, от която става ясно, че за изминалата година от 802 катастрофи  102 са с участие на тежкотоварни автомобили, като 4 водачи са починали , а 108 са били ранени. Стана ясно още, че от началото на годината са възникнали 337 катастрофи от тях 37 са с участие на товарни автомобили и автобуси, като 2- ма от шофьорите са загинали, а 44 са били ранени.

Оставиха луксозен джип без джанти, предлагат Порше за информация ВИДЕО+СНИМКИ

По думите му това е първата акция в Пловдив, която е с утвърден е график до декември месец. Определени са 6 дати за подобна операция, като местата са предварително определени, така че да се обхванат и съседните на магистралата пътища. 

„Ако се натъкнем на мигранти , ще вземем необходимите мерки. Тук има достатъчно полицейски служители, които могат да реагират съгласно обстановката”, заяви Милушев.

Той коментира и засиления трафик по АМ „Тракия” през последните дни, като разясни, че целият наличен състав на Пътна полиция е включен в осигуряване на безопасността на движението. Екипите ще осъществяват „линеен контрол”.