Кметът на община „Родопи" Павел Михайлов категорично заяви позицията срещу прекратяване и невъзобновяване на всякаква дейност на територията на кариерите над Белащица по време на среща в Министерството на енергетиката със заместник-министър Пламен Данаилов. На нея присъстваха още областният управител на Пловдив Йордан Иванов, кметът на село Белащица Костадин Николов, експерти от министерството, областна администрация и община „Родопи"общински съветници от общините „Родопи" и Пловдив, както и представители от  ИК „Стоп на кариерите в Белащица".

„Дейностите на кариерите над Белащица трябва да бъдат прекратени и Министеството на енергетиката не бива да допуска удължаване на добива на инертни материали в зоната", заяви категорична позиция Павел Михайлов. Той се аргументира против реализацията на нови инвестиционни намерения с мотива, че община „Родопи"  ще се развива  като „зелен жилищен район" в околностите на град Пловдив и  туристическа дестинация.

Отново напрежение в Белащица. Кариерите работят след края на концесията

По официални данни на НСИ община „Родопи" е на първо място по механичен прираст на населението в страната. Белащица, заедно със съседните села Марково, Брестник и Първенец са най-бързо развиващите се населени места в общината.Само за последните две години населението в Белаюица се е увеличило с близо 1400 души. В същото време кариерите са на 300 метра от жилищната територияКариерите имат отрицателно въздействие поради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и шум и ние няма да даопуснем хората да продължат да търпят това", изложи аргументи кметът Михайлов. Той показа на заместник-министър Данаилов и схема на учредителните граници на санитарно-охранителната зона на двата каптирани естествени извора „Калоян дере 1" и „Калоян дере 2". Общината предвижда разработване на проект за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица." Така ще се реши проблемът с безводието през летните месеци", заяви по време на срещата кметът.

Продължава ли дейността на кариерите? Бариери спряха жители на Белащица ВИДЕО

От страна на МЕ коментираха, че очакват становище от РИОСВ-Пловдив за нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) по отношение на исканията за удължаване на изтеклите концесионни договори за кариерите в Белащица. Становището ще бъде част от аргументацията на енергийното министерство относно целесъобразност и законосъобразност на бъдещо решение дали договорите могат и трябва да бъдат удължени.

Дългогодишен проблем в Белащица намери решение, започва изграждане на канализация

Представителите на ИК „Стоп на кариерите в Белащица" обаче не бяха удовлетворени от отговора и заявиха, че ако не бъде прекратена процедурата по предоставяне на разрешение за удължаване на срока на консесионерите за добив на подземни богатства на двата концесионера  - „Холсим кариерни материали" и „Европейки пътища" ще инициират протест пред министерството на енергетиката.

Протест срещу кариерите над пловдивското село БелащицаЖители от 6 пловдивски села блокираха за около половин час движението по Околовръстното шосе на Пловдив