Земеделци от десетки села са изправени да останат без прехрана заради пресъхналия язовир „Мъглене“. По информация на земеделците от 8 млн. кубични метра обем на язовира в момента има по-малко от 1 млн. кубични метра вода.

Водното съоръжение е само за поливане и обслужва 14 села в община Кирково. Местните са изключително притеснени и заради това периодично излизат на протести срещу, по думите им, безхаберието на държавата за състоянието на язовира.

Съселянин поиска чаша вода, домакинята остана без телефон

Земеделецът Ахмед Асан, че проблемът продължава вече 3-4 години. Той поиска държавата и министърът на земеделието да вземат спешни мерки.

„През годините сме били свидетели на подобен спад на нивото, но такъв катаклизъм досега никой не е виждал. Единственият период, в който могат да се направят ремонтни дейности, е сега“, обясни кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

От дружеството, стопанисващо язовира, което е към Министерство на земеделието, заявиха за , че проблемът е в неизправността на водовземането и основния изпускател, които са обединени в едно съоръжение, информира bTV.

„Част от елементите, които са в експлоатация от 1991 г., са корозирали и не са подменяни до днес. Ще бъде направено необходимото в кратки срокове да бъде извършен ремонт по аварията с цел осигуряване необходимите количества вода за следващия поливен сезон“, допълват от дружеството.

Европейска държава преживява най-тежката суша за последните 70 години

Сключването на договори е от изключително значение за дружеството, тъй като то е в много лошо финансово състояние.

Кметът на село Бенковски Боряна Хъзова обясни, че сключването на договори с дружеството е станало твърде късно.