Най-големият синдикат в МВР – СФСМВР, е недоволен от начина на раздаване на бонусите за полицаите на първа линия. Във вторник 15 000 униформени получиха допълнително по 650 лева.

“СФСМВР не приема начина, по който се извърши награждаване на служители от МВР, с оглед работата им по спазване на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на Covid-19. Абсолютно неаргументирано и без реални основания, се стигна до недооценяване на дейността на редица служби в МВР и сериозен субективизъм (на места) в определянето на конкретните
служители, които да бъдат наградени”, се казва в отворено писмо на синдиката до премиера и министъра на вътрешните работи.

Ето целия текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,
УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

СФСМВР не приема начина, по който се извърши награждаване на служители от МВР, с оглед работата им по спазване на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

Приветстваме инициативата на г-н Борисов за допълнително финансово стимулиране, което е висока оценка за положените усилия.
Приветстваме и положителното отношение към този жест, демонстрирано от граждани и представители на медиите, показващо, че колегите са се справили над очакванията.

Знаем какво коства това на всеки един от нас, зает пряко (или косвено, с логистика) по преодоляване на последствията отпандемията.

Именно поради тази причина, без да подлагаме на съмнение безспорната заслуга на полицаите и жандармеристите, поели най-голямата тежест на възникналите форсмажорни обстоятелства от сполетялото ни бедствие, и получаването от тях на най-високата възможна сума, оставаме в силно недоумение от липсата на изработване на общи критерии за това със синдикалните организации в МВР и в частност с най-голямата от тях – СФСМВР.

Право, но и пряка отговорност, на ръководството на МВР е да вземе такова решение.

По този начин, абсолютно неаргументирано и без реални основания, се стигна до недооценяване на дейността на редица служби в МВР и сериозен субективизъм (на места) в определянето на конкретните служители, които да бъдат наградени.

В известна степен има откровена проява на дискриминация и подценяване на направления на дейност и служители, с което се породи социално напрежение. Липсата на ясни критерии доведе до противоположни оценки на служители с едни и същи задължения.
Ние не сме инициатори на награждаването, не сме и "уважаваният социален партньор", с който да бъде консултирана една такава, по същество, добра мярка...

В контекста на горното, не желаем да бъдем асоциирани с последствията от нея.

УС на СФСМВР

Снимката е илюстративна