Започна обновяването на читалище „Пробуда 1927 г.“ в Калековец. Свалени са платнените тапети с изолация, които ще бъдат заменени с нови. Таванът също ще бъде реновиран. Ще бъдат поставени нови осветителни тела. Подът ще бъде изциклен и лакиран. Покривът на сградата е частично възстановен със средства, дарени от коледарската група в Калековец. Читалището, което има близо 100-годишна история, се е нуждаело от спешни ремонтни дейности. Гипсовите орнаменти от тавана са се отчупвали и са падали в зрителната зала, което е застрашавало живота на хората.

„Реших, че е най-добре да затворим читалището, докато не се отпуснат средства, за да не пострадат хора. Именно затова всички концерти от Коледа до момента се провеждат извън сградата, на площада. Беше изключително опасно и предотвратихме неприятни инциденти. За нас са важни живота и здравето на калековци. Специална благодарност към кмета Димитър Иванов, който винаги ни подкрепя и живее с мисълта за благоденствието на всички жители на общината“, заяви кметът на селото Георги Вълков. Той уточни, че стартиралите ремонтни дейности се извършват със средства на Община Марица и са в размер на 46 500 лв.

Предстои обновяване и на площада в Калековец. Там ще бъде изграден фонтан, който ще е осветен с LED лампи. Край него ще бъдат поставени мозаечни кашпи с цветя. Ще бъдат положени и декоративни плочки. Средствата за изграждане на съоръжението са отпуснати по ПУДООС. Строителната фирма, която ще изгради водната атракция, подарява на жителите на Калековец шест пейки и шест контейнера за отпадъци.  

С нова визия вече е и фасадата на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. Оградата е боядисана, като е поставен декоративно врачански камък, който изцяло променя лицето на храма. „Искрени благодарности към дарителите, които обновиха оградата. Благодарение на тях и със съдействието на Община Марица „украсихме“ портите и оградния цокъл на храма“, посочи кметът Георги Вълков. Той сподели с радост, че вратата на църквата е изрисувана от 22-годишната Магдалена Гергова, която е завършила „Иконопис“ в гимназия „Цанко Лавренов“, а в момента следва „Стенна живопис“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. „Образите на Светите братя Кирил и Методий вече посрещат миряните още от входа на храма и това създава допълнително хармония у вярващите, смирените и молещите за Божия благодат“, допълни кметът. Той уточни, че скоро дарители ще изградят чешма пред църквата.