Българският лекарски съюз започва обучения за справяне с агресивни пациенти. Националната кампания е под мотото #ПребориГнева, информират от организацията.

Медици от Самоков са първите включени в специалното разработеното от психолози на Лабораторията за психично здраве във ВМА обучение. 23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти започнаха двудневния курс на обучение.  На старта на тренинга присъстваха председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателят на РЛК София област д-р Роза Анева и управителят на МБАЛ "Самоков" д-р Красимира Ковачка.

По време на обучението, което включва практически и теоретични модули, участниците ще повишат уменията си за справяне с актовете на агресия, ще повишат психологическите си умения за справяне в критични ситуации, ще усъвършенстват уменията си за разрешаване на конфликти и други.  

Живеем във времена, в които ще трябва да се адаптираме. Само до преди 20-тина години беше немислимо да се посегне на лекар или сестра, но за съжаление днес това се случва, каза в началото на обучението д-р Маджаров. По думите му последният инцидент в Шумен показа бързината на работа на тази линия и само за месец извършителите бяха наказани.

При друг инцидент, на 4 юни вечерта, два души нападнаха лекар в зала на Филиала за спешна медицинска помощ в Самоков при изпълнение на службата му. 

Преди малко повече от седмица от БЛС оповестиха социологически данни, според които повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%.