Черният пазар бълга дизайнерска дрога. Разнообразието е толкова голямо, че експертите не могат да смогнат с вкарването на наркотиците в забранителния списък за употребав.

Към момента съвременните психотропни вещества са между 250 и 300 вида. Освен че се повишава разнообразието, увеличават се и каналите за разпространение, което значително затруднява борбата с наркотиците.

За търговия активно се използва тъмната мрежа, позната сред хакерските среди като Dark Net. Чрез нея клиент и търговец се свързват помежду си, а пратките се изпращат по куриер под претекст, че са соли за вана, ароматизатори, растителна тор или чай.

Заместителите на марихуана, кокаин, амфетамини се продават като легална алтернатива на незаконните дроги. Те не се подават на стандартните тестове, които използва „Пътна полиция“, не ги надушват и обучените кучета. Наркоманите пушат синтетичната трева и с изпарители на растителна маса, които наподобяват електронни цигари, обясни пред “Труд” д-р Борислав Станчев от дирекция “Превенции” в община Варна.

Половината от тези заместители водят до смърт при свръхдоза, защото никой не знае от какви химически съединения са забъркани. Употребата на ГМО дрогата докарва шизофрения, инсулти, инфаркт и бърза смърт.

В страната вече са регистрирани няколко подобни случая.

Сегашният канабис е генномодифициран, като активното вещество е от 10 до 50 процента и няма нищо общо с марихуаната от 50те години на миналия век.

В момента най-новата опасност на черния пазар е така нареченото “хашишово масло”. То тръгва от САЩ и Европа, а вече е успяло да стигне и българския пазар. Жълтата течност се продава на ампули, които са с високо съдържание на активно вещество. Експерти посочват, че става дума за 80%, което може да се окаже изключително опасно за здравето.