Видеоклип на слаб мъж в Индия, за когото се твърди, че е на 188 години, и който е спасен от пещера, стана хит в последните дни.

На клипа се вижда как двама по-млади мъже помагат на възрастния човек, който е много слаб и е облечен само в кърпа, да премине през няколко камъка и да се изкачи по няколко стъпала, пише "Metro".

Потребител, с прякор Concerned Citizen, сподели видеото в X, където то има около 30 милиона гледания.

Той пише: „Този индиец току-що беше открит в една пещера. Твърди се, че той е на 188 години. Безумие.

Брадатият мъж, който е наведен и държи пръчка, наистина изглежда доста стар. Но 188?

Не е изненадващо, че няколко души поставиха под въпрос твърдението, включително X, който публикува отказ от отговорност под него, който гласи: „Дезинформация! Възрастният мъж е хиндуистки светец на име „Сиярам Баба“, който живее в Мадхя Прадеш, Индия.

„Според сведенията той е на около 110 години.

В отказа от отговорност като един от източниците е посочена статия на Navbharat Times от 2 юли тази година.

В статията се казва: „В региона са известни много истории за Сиярам Баба. Казва се, че той е извършвал покаяние, стоейки на един крак в продължение на 10 години.

„Дори на 109-годишна възраст Баба чете Рамаяна без очила и върши цялата си работа сам.

„Баба говори много малко, но въпреки това поклонниците се стичат, за да търсят благословията му. Сиярам Баба е светец, който живее в ашрама Бхатян, разположен на брега на река Нармада в окръг Харгон, Мадхя Прадеш.

„Въпреки че никой не знае точната му възраст, смята се, че е на около 109 или 110 години.

Някои хора твърдят, че е на 130 години, и допълват: „Самият Баба обаче никога не е давал информация за действителната си възраст.

Уебсайтът за проверка на фактите D-Intent Data също заяви, че твърденията, че мъжът е на 188 години, са „неверни“, и потвърди, че мъжът е „светец на име Сиярам Баба“.

Един от потребителите на X, д-р Димон Хундешаген, пише под публикацията на Concerned Citizen, че „от медицинска гледна точка е практически невъзможно човек да доживее до 188 години“.

Той добавя: „Най-дългата потвърдена продължителност на човешкия живот е 122 години, постигната от Жана Калмент.

Дори при изключителна генетика, здравословен начин на живот и напредък в медицината, тялото претърпява необратимо намаляване на функциите си, което прави подобна крайна възраст много невероятна.

Официално най-възрастният жив човек в момента е Томико Итоока, японка, родена на 23 май 1908 г., която е на 116 години.

Най-възрастният жив мъж пък е англичанинът Джон Тинисууд, който на 26 август тази година навърши 112 години.