"Хубаво е отново да седнеш да хапнеш навън. Имахме голям късмет, че намерихме маса." Клиентите на Марек Лопата го поздравяват за смелостта отново да отвори ресторанта си "Гуралечка" в зимния курорт Закопане.
Лопата е един от първите, включили се в акцията #НиеОтваряме (#OtwieraMY).
"От края на октомври приходите ни са нулеви. Стигнах до толкова критично положение, че се налагаше да освободя служителите си. Но това щеше да ме срине психически", споделя ресторантьорът.
Още в първите два дни след отварянето на заведението, идват проверяващи от здравната служба и от полицията.
"Заплашиха, че ще идват всеки ден, но аз съм готов да поема глобите", казва Лопата пред "Дойче Веле".
За неспазване на рестрикциите, въведени заради пандемията, в Полша санкциите могат да достигнат 6600 евро. Нарушителите трябва да ги платят веднага, в противен случай контролните органи могат да запорират банковите им сметки.
Концесионерите на 14 ски лифта в Западните Бескиди също са готови да поемат този риск. "Решихме да отворим пистите на първи февруари, въпреки че правителството не разрешава", казва Аркадиуш Матушински от местната икономическа инициатива "Wisla-Cluster".
"Ако не започнем сега, тук няма да се е случвало нищо общо 20 месеца. И ако това стане, няма да имаме пари, за да започнем следващия сезон", настоява той.
От първи февруари в Полша мерките са разхлабени, но не за всички. Търговските центрове и музеите отварят врати, но ресторантите, хотелите и спортните съоръжения трябва да останат затворени. Почитателите на ските не намират логика в това решение - на пистите може да се спазва много повече дистанция, отколкото в моловете.
Солидарност се проявява и от страна на клиентите. В социалните медии стартира кампанията "Не гответе у дома" (#Niegotujwdomu).
Миналия уикенд поляците масово посетиха ресторанти, които би трябвало да бъдат затворени, за да подкрепят протестната акция.