За шест престъпления ще отговаря 35-годишният Петър Чернев,  задържан заради системното малтретиране на 5-годишно дете.

Той е предаден на съд за нанесен побой, принуда и изтезание на 5-годишно момче в условията на домашно насилие.

Първото обвинение е за това, че в периода от 21.11.2023 година до 08.01.2024 година в Пловдив, като извършител и в съучастие с 35-годишната майка на детето, е причинил на малолетното момче  средна телесна повреда, изразяваща се в рана на главата и последвало опадане на косата, наложило оперативна интервенция, като деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалия и с особена жестокост.

Второто обвинение е за това, че е принуждавал 5-годишното момче да претърпи нещо, противно на волята му, като е употребил за това сила и заплашване.

Третото обвинение е за причиняване на лека телесна повреда на детето. 

Четвъртото обвинение е за това, че е изтезавал малолетно лице – 5-годишното момче, намиращо се под негови грижи, отнасяйки се унизително с него.

Петото обвинение е за това, че на 07 януари тази година, се е заканил на детето с престъпление против неговата личност и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването.

Шестото обвинение спрямо Чернев е за това, че без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – малки количества марихуана и амфетамин.

Спрямо майката - 35-годишната Стела Алексиева е повдигнато обвинение за това, че в съучастие с Петър Чернев е причинила на сина си средна телесна повреда, изразяваща се в рана на главата и последвало опадане на косата, наложило извършване на оперативна интервенция.

Както съобщихме, Петър Чернев и майката на детето живеели на семейни начала в апартамент в Пловдив. Бащата на момчето се намирал в чужбина, като майката била получила правата за отглеждане на сина си. По делото е установено, че Чернев употребявал наркотични вещества – марихуана и амфетамин, вследствие на което ставал агресивен. В горепосочените периоди 5-годишното момче е било малтретирано пастрока си, като системно му е бил нанасян побой, отправяни са му били закани и принуди, както и е било подложено на изтезания. 

Момчето е било удряно по главата и от нанесените удари получило рана, поради което косата му е опадала. Наложила се и оперативна намеса. Петър е заснемал проявеното насилие с видеокамера, заплашвал е детето, обиждал и проявявал спрямо него унизително отношение. За част от издевателствата е знаела майката на детето, но не се е намесвала.

35-годишният е проявявал насилия и спрямо нея, като по тези случаи се води отделно досъдебно производство. Сигнал за пострадалото дете е бил подаден от негови близки.

Спрямо Петър Чернев е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и той се намира в затвора. Предстои Районен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.