„Пазете децата си - това е преди всичко лична отговорност на родителите, особено когато държавните власти “спят“...

Пазете ги от ДИОНАподобните и от произтичащите “ДИОНизми“. За съжаление тези жалки създания също са жертва, но те нямат достатъчно от това, което би им помогнало да го разберат.“ Така започна коментарът на Светлозар Сардовски, кардиолог. Той изрази мнението си по така нашумялата реклама, която певицата Диона направи онлайн преди ден. Предлаганият продукт е за употреба чрез шмъркане и представлява вид енергиен прах. Подобно на енергийните напитки, този продукт предизвика обществеността да заеме позиция. Темата се повдигна от политици до медицински лица, а в крайна сметка се стигна и до глоби.

КЗП глобява фирмата, разпространяваща прах, рекламиран от Диона

Сардовски внесе яснота за състава на енергийните бустери и предупреди за опасностите за здравето.

Вижте му съобщение:

„ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ - това е преди всичко лична отговорност на родителите, особено когато държавните власти “спят“...

Пазете ги от ДИОНАподобните и от произтичащите “ДИОНизми“. За съжаление тези жалки създания също са жертва, но те нямат достатъчно от това, което би им помогнало да го разберат.

Прокуратурата подхвана прахчетата, рекламирани от Диона

Тогава трябва да се намеси обществото и държавата и да ги отвее заедно с всички криворазбрани слободии, прокламирани под фалшивите “не оли берални ценности“ и да предприеме превантивни действия, щото подобни да не се пръкват за в бъдеще. Алтавите "не оли берали" опитват първо да пробият чрез образователната система, защото ефекта от това е повсеместен и необратим, но когато не успяват (както се случи с дежндърската пропаганда наскоро), атакуват директно подрастващите.

Сега за ЕНЕРГИЙНИТЕ БУСТЕРИ:

Енергийният ПРАХ, подобно на енергийните напитки е коктейл от съставки стимулиращи ЦНС, т.нар. психостимуланти, като някои имат и подобен на антидепресантите ефект. Целта е ободряващо, възбуждащо чувство, което “влива“ енергия скоро след употреба, повишава физическата издръжливост, подобрява концентрацията, настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина. Това действие се опосдредства, чрез освобождаване на адреналин, допамин серотонин.

Ето позицията на здравното министерство за енергийния прах, рекламиран от Диона

От физиологична гледна точка, употребата им може да има положителни или отрицателни ефекти в зависимост от целта на употреба, съответните обстоятелства и дозата. Тоест, ако се цели временно повишена физическа и психическа издръжливост, необходими за преодоляване на екстремни външни изтощаващи условия, застрашаващи живота – примерно физическа активност при студ, жега, наложително продължително шофиране и др., употребата на стимуланти може да е от полза. Ако обаче се цели постигане на някакво лесно, пасивно удоволствие или просто забавление и то с честа употреба, то може да има и вреди от предозиране с временно засилване на психоефектите - общо неразположение, главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, гадене, повръщане, сърцебиене, дори отключване на аритмии, повишаване на АН, треперене, раздразнителност до психовъзбуда, нереална преценка на дадена ситуация, та чак до хронично пристрастяване и симптоми на абстиненция, които водят до желание за все повече и честа употреба, подобно на наркоманията.

Диона с първи думи след скандалната реклама на прах за шмъркане

Чисто поведенчески употребата на тази прах наподобява смъркането на кокаин и може да е “закачка“ с него - чисто “проява на лош вкус“, но може да се окаже и прелюдия към използването му или към други зависмости.

Също така това е ултрапреработен високо калоричен продукт – даващ т.нар. “празни“ калории (без хранителна стойност), което е доказано вредно за здравето в дълготраен ефект, най-малко като безалкохолните напитки = може да води до т.нар. сърдечнометаболитни заболявания- затлъстяване, сърдечни-съдови, диабет, а чрез начина на употреба - смъркане може да има и локални вредни последствия за носната лигавица - раздразнения, запушен нос, алергии, които да налагат допълнително използване на съдосвиващи капки за нос, които имат подобни странични ефекти и водят до завсимост също. Освен това през носа прахта може също да попадне от носа и в долните дихателни пътища (б. дроб) с неизвестни вредни последици.“

Диона пак в центъра на скандала! Инфлуенсва, докато си чертае линия ВИДЕО