В момента се влошава прилагането на Дейтънското споразумение, накърняват се интересите на сърбите в босненската Република Сръбска. Русия категорично не е съгласна с това и напълно подкрепя сърбите, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за ТАСС в рамките на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток.

„Москва и Белград имат еднакво мнение за опитите да се потъпчат основите, които са поставени от Дейтънското споразумение. Ситуацията наистина сега се влошава и е много трудно за сърбите. Тежко е за сърбите в Сърбия и е трудно за сърбите в Република Сръбска. Наистина се размиват основите на Дейтънското споразумение, накърняват се интересите на сърбите. Ние категорично не сме съгласни с това и напълно подкрепяме нашите сръбски приятели“, посочи Песков.

Според Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на междуетническата война в Босна през 1995 година, страната е разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация (Федерация Босна и Херцеговина), където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително тричленна мултиетническа президентска институция, съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

На въпрос дали Русия може да помогне по някакъв начин, Песков отговори, че възможностите на Москва по този въпрос са много ограничени. „Но поне позицията на Русия е ясно заявена, включително на международната арена, и това е достатъчно ефективен лост за подкрепа“, добави той.

През юни президентът на Република Сръбска Милорад Додик каза пред ТАСС, че ще се проведе референдум за независимостта на съставната част от Босна и Херцеговина, като датата на провеждането ще бъде определена въз основа на интересите на страните. Според него оставането на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина „е синоним на загуба на време и възможности“. „Затова трябва да приложим това, което искаме, възможно най-скоро, за да спрем да пилеем ресурси, напразно надявайки се, че Босна и Херцеговина може да направи нещо“, отбеляза той.

Босна по същество се управлява от висш представител на международната общност (пост, създаден в съответствие с Дейтънското споразумение), който се назначава от ръководния комитет на Съвета за мирно споразумение на Босна и Херцеговина след одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност на ООН. През май 2021 г. обаче посланиците на страните от ръководния комитет решиха да назначат Кристиан Шмид за нов върховен представител в БиХ без процедурата за одобрение в Съвета за сигурност на ООН, пише БТА. Сега ръководството на Република Сръбска не признава легитимността на Шмид.

Додик многократно е предупреждавал за готовността си да обяви независимост на автономната област в случай на нови опити на Шмид да лобира за закони, които нарушават правата на босненските сърби. На 9 януари Република Сръбска празнува национален празник. Босненските власти обявиха празника за противоконституционен и Шмид призова органите на реда да попречат на празненствата.