Климатичните промени ще окажат огромно влияние върху земеселието в отделните държави. Заради повишаването на температурите у нас, след години ще отглеждаме пшеница не само в Добруджа.

Това е прогнозата на учинети, които смятат, че ще след време в България ще се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини. Става дума за екзотични плодове като кивито, например.

Такава плантация вече се отглежда у нас. Тя е на Костадинка Георгиева, която разбира, че почвата около Петрич е подходяща за подобно начинание. Оказало се, че земите в региона са богати на хранителни вещества и хумусът е много специфичен, което създава благоприятни условия за отглеждането на киви.

В България се гледат и лимони, а след години ще е възможно да обираме лозята и от тежки гроздови сортове, характерни за слънчева Южна Италия.

“Да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е пред bTV проф. Валентин Казанджиев, “Агрометеорология” в НИМХ.

А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси. Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени.

Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има. „По-сладко е, по-сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по-кисели“, обяснява Костанидка Георгиева.

Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване.