Народната артистка на РСФСР София Ротару изрази мнението си за ситуацията в Украйна. В първото си изявление от началото на военната операция 74-годишната звезда каза на последователите си в Instagram, че сърцето й буквално се „разбива“ от случващото се.

Сега Ротару е в Киев и с огорчение следи случващото се. Според нея тя се "моли" за защитниците и мира в Украйна. Тя описва всичко, което се случва много емоционално.

„Пиша този текст и ... ръцете ми треперят .. защото в цяла Украйна се водят ожесточени битки ... "- пише Ротару.

Не по-малко емоционално за случващото се говори и колежката на Ротару на сцената, певицата Светлана Лобода. В нейния Instagram се появи видео, в което тя със сълзи на очи съобщава, че близките й трябва да се крият в бомбоубежища.

"Продуктите са към своя край и много жители се опитват да избягат от Украйна в чужбина, въпреки куршумите и ракетите."

Тя също би искала да изведе близките си, но не може да направи това, което довежда певицата до отчаяние. Според нея това е просто опасно. В обръщението си към феновете тя едновременно призова всички, които определят какво се случва, да помогнат на такива „малки хора“ като нея.

Тя не може да опише ситуацията по друг начин, освен като „глобална катастрофа за целия свят“ и вярва, че животът „виси на косъм“ за всеки жител на планетата.

От своя страна руската певица с украински корени Вера Брежнева каза в Instagram, че ако тя и децата са в безопасност, членовете на семейството й, включително съпругът й продуцент Константин Меладзе, остават в Киев.

„Съпругът ми и майка ми, семейството на по-малката ми сестра в Киев се крият от бомбардировките в мазета“, каза тя.

Мила Йовович, холивудска звезда от украински произход, говори по-рано за случващото се в Украйна. Звездата призна, че е ужасена, че има и руски, и украински корени.

„Моята страна и народът са бомбардирани“, каза тя онлайн, добавяйки, че приятелите и семейството й са принудени да се крият.
Според Йовович тя е разкъсана на две части, когато проследява „ужаса, унищожаването на страната“ и семействата, чийто живот „лежи на овъглени фрагменти“, цитира я RBC-Украйна.

Звездата си спомни и югославските си корени, както и войната, през която премина родината на баща й.