Ще насочим искане към община Пловдив за изграждане на инженерни съоръжения на всички булеварди, които да намаляват скоростта. Особено в близост до пешеходните пътеки, съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Георги Чергов след кръглата маса на тема „Пътна безопасност”, организирана от ОДМВР –Пловдив. В нея се включиха административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратури и представители на неправителствени организации с ангажимент по темата.Тя се провежда броени дни след като при зловеща катастрофа на бул. "Руски" млад пловдивчанин, шофирал с близо 200 км/час уби себе си и своя спътница и рани други двама младежи.

Стана ясно кои са загиналите при катастрофата в Пловдив

Участниците са се споразумели да сформират работна група с различни експерти, която да направи  обследване на рисковите места, на които е необходимо да се сложат инженерни приспособления.  Чергов не уточни за какъв вид приспособления става дума , тъй като това зависело от предложенията на експертите . Възможно било това да бъдат неравности , шумяща маркировка и др.

Директорът на полицията заяви, че съвместно с община Пловдив се работи по няколко проекта за разширяване на видеонаблюдението в Пловдив, но не уточни на какъв етап са тези проекти и дали ще бъдат реализирани в близко бъдеще. На практика в Пловдив работят 4 мобилни камери за измерване на скорост, а стационарни такива няма. Камерите, които са поставени на някои светофарни съоръжения са само охранителни и не измерват скорост.

Ст. комисар Чергов съобщи, че се работи по създаване на организация за използване на действащите камери и тези, които се очакват през цялото денонощие, тъй като до скоро мобилните камери работеха само през деня.

Бус се обърна до Пловдив СНИМКИ

На срещата станало ясно, че съществува платформа Myve.bg, изработена от „Европейски център за транспортни политики, на която гражданите могат да качват сигнали и снимки за нарушители. Гражданите също да се включат, като качват снимки, видеа и подробности за нарушения, на които те са станали свидетели.  

Платформата работи от 8 месеца, безплатна е за гражданите. От началото на годината на нея са получени 300 сигнала като 26 от тях са за Пловдив. Сигналите се предават на компетентните институции, които наказват нарушителите, заяви Кирил Драганов, цитиран от trafficnews.

Отново катастрофа с моторист в Пловдив

На срещата са били обсъдени и мерки срещу гонките по големите пловдивски булеварди, които всяка година със затоплянето на времето превръщат няколко централни булеварда в рали писти. Чергов заяви, че нямало много сигнали за гонки, а получените били отработени.

Районният прокурор Петър Петров заяви, че срещата е била изключително полезна и се работи по всеки получен сигнал за нарушения.

Три коли навлязоха в насрещното на булевард в Пловдив ВИДЕО