Есента настъпи с пълна сила, а за днешната утрин бе разпространено и предупреждение за опасност от слани. На този фон щъркели все още летят из части на България, като не бързат да си ходят. Две двойки от красиви пернати са заснети в село Якимово, намиращо се в Северозападна България.

Две от тях стояли в гнездото си, а други  "изследвали" покривите на близките къщи. За любопитната гледка споделя земеделският производител Семчо Миронов, който не крие почудата си от появата на птиците.

"Щъркелите си дойдоха", пише Маринов.

Той споделя за срещата си с пернатите още на 1 октомври, а на следващият ден отново видял нови представители на вида- този път  те били на комините на изоставена къща.

Появата на птиците бързо привлича вниманието в социалните мрежи. Някои хора са на мнение, че става въпрос за възрастни щъркели, които зимуват в България.

Рядък гост се разходи из река в наш град, хич не бърза да отлита СНИМКА

Други мислят, че птиците са избрали да не отлитат, заради сравнително топлите зими в последните години. Хората, обаче, се притесняват дали черно-белите гости ще преживеят едно разко застудяване и дали ще успеят да си намират достатъчно храна.

Самият Маринов твърди, че щъркелите са се завърнали в землището на селото. Дали и ще останат през цялата зима - предстои да разберем.

 Припомняме, че миграцията на птиците започна още в края на жаркия август, като огромни ята се извиха в небето, поемайки към топлите страни. Белият щъркел започва своята миграция в края на юли и обикновено я завършва през първата половина на септември. Най-активната част от миграцията обаче се случва през последните десет дни на август. Обачайно там прекарват времето до ранната пролет, когато отново се завръща в родните си места.

ВИДЕО на хиляди щъркели изуми интернет