Заря-проверка освети небето над Пловдив, а това бе кулминацията на днешните празненства по повод 139 години от Съединението на България. В Пловдив се проведе тържествено отбелязване на празника. Стотици пловдивчани с трибагреника в ръка  се събраха на площад „Съединение”, за да видят зарята и честванията по повод празника на Пловдив.

Празникът на Пловдив събра на площада президентът на република България Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, председателят на Народното събрание  Рая Назарян, Главният прокурор на България  Борислав Сарафов, призидентът Петър Стоянов,  Областният управител на Пловдив Проф. д-р Христина Янчева, Пловдивският митрополит Николай и общински съветници, пише TrafficNews.bg.

„За мен е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив,където вече 139 години продължават да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост.

На 6-ти септември 1885 година, над пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дело сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи.

Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Нихилизмът не е изход. Изходът е в стария урок от 1885 г.  В способността ни като общество, да се разделим със страха и апатията, за да можем изпълним завета на тези, които посветиха живота си на това свято дело- Съединението. Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред. Да живее единна и свободна България”. Това заяви президентът Румен Радев по повод Съединението на България.

Преди него реч държа и кметът на Пловдив Костадин Димитров, като приветства с „Добре дошли“  всички от  Пловдив в деня на 139-та годишнина.

„Запалената искра на Съединението в Пловдив е поета от старите дейци от четите и въстанията в Тракия, които в ранната пролет на 1885 г. създават Българския таен централен революционен комитет. Годишнините от смъртта на Христо Ботев и Хаджи Димитър се превръщат във всенародни манифестации и трибуна на идеята за Съединението. Иван Вазов най-точно е прозрял същността на историческия момент: „Съединението не можеше да не бъде успешно, защото най-напред беше завладяло умовете и сърцата на всички българи. И сигурен съм, че пазейки заветите на Съединението, заедно ще успеем, защото гледаме и работим в една посока – за красив и подреден град с горди и достойни хора. Защото Пловдив не е просто място на картата. Той е място в сърцата ни.

След тържествената част президентът на България Румен Радев и съпругата му отидоха при част от хората, които бяха на площада. На събитието се забелязваха засилени мерки за сигурност – снайперисти и много полиция, стотици хора се събират. Имаше дори пропусквателни  пунктове, през които преминаваха пловдивчаните, за да присъстват на събитието.