Подготвили сме за вас изпитана рецепта за постна питка с паричка за Бъдни вечер, както повелява традицията.
Необходими продукти:
350 м. газирана вода
4 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат (при течните съставки, загася се в киселина)
2 с. л. лимонов сок или оцет
1 бакпулвер (при брашното)
610 гр. брашно
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме газираната вода, олиото,
солта, разбъркваме, прибавяме захарта, содата, лимоновия сок и сипваме по малко брашно, слагаме и бакпулвера и бъркаме с една вилица като продължаваме да добавяме брашно постепенно, докато се образува топка тесто. Обръщаме сместа на плота и доомесваме с малко брашно, докато престане да лепи. Тестото трябва да е меко и еластично. Отделяме малко от него за украса. Слагаме паричка, измита и увита във фолио в края на тестото. Поставяме го във форма с диаметър 21 см., покрита с хартия за печене и намазана с олио и отстрани на формата.
Аз използвах форма за торта. Разстиламе
питката с ръце до бордюра на формата.
Украсяваме пожелание за здраве и берекет. Например с кръст, слънце, житен клас, грозде, пиле и други.
Печем в предварително загрята фурна само на долен реотан до златист цвят.
Проверяваме с дървен шиш, ако излезе чист е готова.
Да ви е сладко! Светли празници!
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GlasNews.bg!