Пренебрегнати мерки за безопасност на труда е вероятната причина за инцидента на “Радиана”.

Злополуката стана вчера по време на строителството на националното хранилище за радиоактивни отпадъци, което се намира между Козлодуй и с. Хърлец.

Според първоначалните данни кран е спускал снопове от арматурно желязо, а загиналите на място работници са стояли точно под стрелата, докато ранените им колеги са били встрани.

Тежките железни снопове падат изведнъж и под тях загиват 63-годишен мъж от Мизия и 41-годишен работник от монтанското с. Горни Цибър. По-тежко е ранен друг 41-годишен работник, който веднага е бил откаран с линейка в университетската болница в Плевен.

Според първоначалните заключения на експертите от трудовата инспекция във Враца става дума за инцидент, станал заради пренебрегнати мерки за безопасност. Експертизата е изготвена съвместно със специалистите от ДП “Радиоактивни отпадъци”, които са възложител на строителството на хранилището близо до АЕЦ “Козлодуй”.

Изпълнителният директор на държавното предприятие инж. Дилян Петров каза, че е започнала проверка, която трябва да установи всички обстоятелствата, предизвикали тежката трудова злополука. И от неговите думи стана ясно, че при строителството на хранилището не са се спазвали мерките за безопасност на обекта.

През последните близо два месеца строителната площадка е проверявана два пъти заради подобни сигнали. Става дума за работници, които не носят предпазни каски и защитно облекло. При специфични дейности пък не са били използвани предписаните стоманени въжета и други задължителни приспособления за безопасна работа.

Една от възможните причини за трагичния инцидент е именно неспазването на мерките. Това обаче предстои да се докаже.

Според експертите случаят на площадката "Радиана" е изключително сложен и ще бъде поет от Националната следствена служба. Разследването пък ще се наблюдава от Окръжната прокуратура във Враца.