Гласуването за избор на патриарх на България приключи. Пуснати са 138 бюлетини, започна броенето.

Нужни са 2/3 от гласовете на всички 138 делегати, за да бъде направен изборът. Григорий Врачански и Даниил Видински събраха най-много гласове при избора на нов патриарх.

64 делегати са гласували за врачанския митрополит Григорий, за Даниил са гласували 51 делегати, а 19 за Гавриил. Невалидните бюлетини са четири на брой.

Гласуването се проведе в Синодалната палата.

Първо гласува наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий. Гласуваха и членовете на Светия синод по старшинство.

Гласуването бе с бюлетина, в която са написани имената на тримата кандидати, като се огражда името на избрания от делегата кандидат.

Преди да започне гласуването в приемния салон на Синодалната палата урната беше запечатана с подписите на членовете на изборното бюро и с печат.

Румен Радев и Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1. 

Очаквайте подробности!

Светият синод избира новия български патриарх

Вселенският патриарх пристигна у нас за избора на български патриарх

Драконовски мерки на НСО заради избора на нов патриарх