През последната година цените на имотите у нас бележат невиждан скок. Сумата, която средностатистическият работещ трябва да задели за апартамент в града, може да се обезпечи с изплащане на ипотечен кредит за около 30 години. Това означава, че хората на възраст около 30 години, е добре да планират подобна стъпка, за да имат собствен дом едва когато са на 60 г. Именно затова много семейства предпочитат да свият гнездо в близост до градовете, в по-малките населени места. Често дори къща по Черноморието ни е примамлив вариант, особено за работещите от вкъщи. Това предлага нови възможности – освен дом, в който да живеете ежегодно, потенциалният имот може да се превърне и в средство за печелене на пари чрез отдаване под наем.

Екипът ни се натъкна на меко казано интригуваща оферта за триетажна къща. От публикуваните в мрежата снимки става ясно, че сградата е добре поддържана, продава се с обзавеждането, има гараж, дворът е с приличен размер, а към него има и басейн. Разполага с общо две спални. Сега идва моментът за цената – 2 милиона лева! Или, за да сме точни, 999 000 евро, което се равнява на 1,956,764 лева. Да не забравяме и локацията – центърът на Свети Влас. Курортът е популярно място за лятна почивка на българи и чужденци, но все пак, както коментираха потребители иронично под обявата: „Без пари, както се казва, цена близко до подарък.“

„Ако имах толкова пари, щях да купя къща за 500 000€ в някоя по-цивилизована държава!“

Шегите не спират до там. На един от кадрите се вижда просторният хол със седнала котка посредата.

„Ако котката върви с къщата - заслужава си!,“ пишат още.

„Махай едната нула и се чакаме при нотариуса!!! При тая цена ще се чакаме при психиатър!“

„Може би целевата група са хора, които могат да си позволят сезонен имот... Но същите биха сравнили с Гърция, Турция, Египет, Кипър, Испания, Филипините, Виетнам. И с какво този имот ще надделее над такива дестинации в тази ценова категория?,“ пита мъж.

„Гледката към морето е като да си пуснеш „Блеяло ми агънце“ и да си мислиш, че ядеш агнешко. То и от панелките на Меден Рудник има “гледка” към морето. Тотално изнагляване, 2 милиона лева за 2 спални в курортно СЕЛО“, коментира друг.

„1 млн. евро = 5 къщи в Турция и 5 къщи в Гърция... Кой разбрал, разбрал.“

И като става дума за имот в друга държава. Нека разгледаме какво може да се купи за приблизително същата цена на остров Мауи, Хавай.

Апартамент с две спални в невероятен комплекс до плажа за 350 000 $ (613,805 лева)

Къща с три спални на метри от океана за 875 000 $ (1,534,513 лева)

Става ясно, че за 695 000 евро (1,361,294 лева) можете да станете горди собственици на очарователно шато от 19 век във Франция.

Ако разгледаме как стоят нещата по-близо до България, неминуемо ще хвърлим поглед и към така любимата на българите Гърция. На остров Крит къща с гледка към морето и площ от 150 квадратни метра там ще ви струва скромните 290 000 евро (570 000 лева)

Луксозна вила в Коста Бланка, Испания 635 000 евро (1,247,223 лева)

Къща с невероятна гледка към езерото Монторфано в Италия, до град Комо, 703 000 евро (1,374,109 лева)


 
След краткия преглед на къщи в изброените красиви страни се връщаме на къщата за 2 милиона лева в Свети Влас, но оставаме някак безмълвни.
 
Вие какво мислите за офертата? И ще се спука ли имотният балон според вас?