Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди. Ядем ли чиста храна?
Проверка на Нова с съвместно лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята, която взехме има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не сме взели достатъчното количество марули, което е килограм и половина. Ние взехме само две, но все пак това е факт.
Експериментът започва от голяма верига магазини. Взехме маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ. Това е много прецизен процес, всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата.
„При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено, когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме”, каза Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.
Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием.
„Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи”, каза инж. Елка Темелчева.
Прочетете още
- 17:43 Коледно чудо в „Селена": лекари посрещнаха шест празнични бебета – сред тях и малък „победител"
- 17:00 Столичани предупреждават: Мъж краде колела в квартал „Младост"
- 16:00 Фалшиви евробанкноти плъзнаха в наш град СНИМКИ
- 22:00 Семейството на загиналата в ПТП Божидара: Присъдата е болезнено ниска - 2,5 години