Днес православната цъкрва отбелязва празника „Покров на Пресвета Богородица“. Той е в чест на явлението на Пресвета Богородица, което се свързва с историята на светилището „Покров Богородичен“ в Константинопол. Този празник се чества на 1 октомври (14 октомври според юлианския календар).

Според легендата, през 10-ти век в Константинопол, света Велика Марина, което е обикновена жена, молитвено се отправя към Богородицата, за да и помогне. В един момент тя забелязва, че сред свещениците и народа в църквата има много светии и ангели, обгръщащи църквата с голям покрив (покров). Богородицата, изглежда, представяше своя покрив върху своите верни.

Този образ на Покров на Пресвета Богородица символизира нейната молитвена защита и покровителство върху християните. Празникът често се свързва с покровителството на Богородицата над Църквата и християните като цяло. В този ден, православните вярващи участват в богослужебни обреди и молитви, като изразяват благодарност и почит към Пресвета Богородица.

Празникът има голямо значение в православната традиция и е повод за събиране и общуване на вярващите в църквата.

Освен това, днес се честват и Св. ап. Ананий, Преп. Роман Сладкопевец, както и Преп. Йоан Кукузел.

На този ден имен ден празнуват: Анани и Анания.