1000 местни жители, работещо училище и 0% безработица. Това е реалността в едно малко село в полите на Родопите. Едно малко село, което има много големи амбиции и един кмет вече цели 36 години.

13 рекордни мандата. Точно толкова е успял да спечели Явор Говедаров от село Трън. През 1984 г. бил командирован в малкото родопско село и от тогава до днес той седи в кметския стол. 

"През 1984 година ме командироваха тук, имаше избори, но имаше само по един кандидат и нямаше бюлетини за гласуване. Станах кмет на Трън и оттогава съм постоянно на работа в този кабинет", разказва Явор Говедаров пред Bulgaria ON AIR.

36 години прекарани в общината - мястото, което дали неволно или не, се превърнало във втори дом на кмета Говедаров. И въпреки че е прекарал 13 мандата начело на властта, трънския кмет е категоричен - невинаги столът му е бил удобен. Иначе казано - голяма отговорност е да ръководиш цяло село.

"Отговорността е много голяма, ако реши човек да си гледа работата. Всичко, което е станало в Трън, почти е минало през ръцете ми. Аз съм открит човек и дали ще ме събудят в един или два часа през нощта заради семеен проблем или защото някой се е напил и се е скарал, не ме е притеснявало", казва Говедаров.

Кметът-рекордьор споделя, че намира утеха в това да работи за хората. Няма човек в селото, който да не го познава. Търпят го и го обичат.

Обещал е на себе си, че ако спечели и тези избори, ще седне в стола на кмета за последен манадат. И не крие рецептата за оцеляване във властта.

"Трябва да бъдеш кмет на цялото население - без злоба, без завист, без тези неща, които да те тормозят теб", споделя кметът рекордьор.