Шокиращо самопризнание - близо четвърт милион от шофьорите по българските пътища са агресивни.

Профилът на рисковия водач у нас е мъж до 39 години, активен шофьор на по-нов и мощен автомобил. Той е нетърпелив, нетолерантен и разсеян. Фучи с висока скорост и има основно образование.

В графата попадат над 140 000 водачи на леки автомобили и още 100 000 шофьори на камиони и автобуси. Всеки трети от рисковите водачи признава, че е участвал в катастрофа, предават от Нова телевизия.

В анализа Индекс за безопасно шофиране са участвали над 57 000 водачи. Те са попълнили анкета и са определили сами поведението си на пътя.

През последните 10 месеца в страната ни станаха редица тежки катастрофи, а освен всичко е много вероятно отново да заемем челно място в черните статистики на Европа.

За да се справи с войната по родните пътища, държавата предприема нови мерки - ще бори катастрофите с мантинели. Идеята им е да разделят платната за движение на скоростни пътища, за да не се стига до челни сблъсъци.

Те заемат и най-голям брой сред пътните инциденти в страната. Само от началото на годината са били регистрирани близо 300 подобни случая.